Dresscode aan boord van cruiseschepen
Als je binnenkort op cruise gaat is het handig om te weten hoe je je moeten kleden. Hoewel het tegenwoordig al wat minder strikt is qua regelgeving, hanteren sommige rederijen nog steeds een dresscode. Dit zijn meestal de luxere rederijen die erg gericht zijn op formaliteit. Het principe dresscode is er bij deze rederijen om iedereen aan boord van het schip dezelfde status te kunnen geven.
Wat is een dresscode?
Cruises staan meestal bekend als een luxe manier om een vakantie te houden waar veel regels gelden ten opzichte van de kledingvoorschriften. Toch is het op veel schepen toegestaan om je overdag casual te kleden. Onder casual vallen onder andere shorts en jeans. Ook mag je op veel cruiseschepen op het dek en in de buurt van het zwembad overdag zwemkleding dragen. Er zijn echter ook rederijen die casual kleding overdag toestaan op het dek en bij het zwembad, maar niet op locaties waar gegeten kan worden.
In de avond daarentegen zijn er op sommige cruiseschepen strengere regels, dan is het verplicht om je chique te kleden. Denk hierbij aan mannen in pak en vrouwen in een nette rok of lange jurk. Er wordt gecontroleerd of er aan de dresscode wordt gehouden, daardoor kan het voorkomen dat je de toegang tot de eetgelegenheid wordt geweigerd indien er ongepaste kleding wordt gedragen.
Rederijen waar een dresscode geldt
De dresscode bij rederijen zijn meestal casual en formeel. Het hangt per rederij af hoe streng de regelgeving is en wanneer bepaalde kleding gedragen mag worden. Overdag kan je aan boord van het cruiseschip veel dingen ondernemen of je kunt deelnemen aan excursies. Daarom staan veel rederijen het toe om overdag casual gekleed te zijn. Dit houdt in dat je kleding aan mag doen waarin je je goed kunt bewegen, denk hierbij aan sportschoenen, shorts en jeans. Dit geldt niet voor alle rederijen en het kan ook verschillen per dek of locatie waar je bent aan boord. Zo is bij de rederijen Crystal Cruises en Seaborn zwemkleding toegestaan bij het zwembad of in de spa, maar niet tijdens de lunch in het restaurant. Na 18:00 uur geldt dat bij de meeste rederijen semi-formele tot formele kleding gedragen moet worden. Semi-formeel gekleed is verzorgd en modieus als een lange rok met nette blouse voor vrouwen en voor mannen een broek met nette blouse. Formeel gekleed wordt vaak gevraagd op een speciale formele avond als een gala-avond. Op zo'n avond zijn vrouwen verplicht om een nette, lange galajurk te dragen en voor mannen betekent dit een pak of smoking.
Rederijen zonder dresscode
Tegenwoordig zijn er al veel rederijen waar geen dresscode (meer) wordt gehanteerd. Dit is meestal omdat zij meer prioriteit stellen aan het genieten van de activiteiten aan boord, dan aan het (be)houden van de luxe status. Twee van deze rederijen zijn TUI Cruises en Aida Cruises. Hier is het toegestaan om altijd casual gekleed te gaan. Bij casual gekleed kan er dan gedacht worden aan jeans, shorts, rokjes en een blouse.
Gemiddeld zijn er 1 of 2 formele avonden op een cruise van een week, bij langere cruises zijn er vaak meer formele avonden. Tijdens deze avonden wordt van je verwacht dat je formeel gekleed gaat wanneer je gaat eten in het hoofdrestaurant. Check altijd de regels van de rederij waarmee jij op reis gaat. Zo voorkom je dat je niet correct gekleed op het diner verschijnt. Op formele avonden is het gepast om ook juist gekleed naar bijvoorbeeld het theater te gaan.
Wil jij ook graag een cruise maken? Mail (info@zeecruises.com) of bel (0486-412199) en wij regelen de beste plek voor je op het schip!